sunnuntai 24. helmikuuta 2019

24.2.2019 Demin kuulumisia :)

1-2vko leikkauksesta:

Demi pystyi kävelemään jo muutamia metrejä takatassuja apuna käyttäen. Yritti vielä välillä kävellä pelkillä etutassuilla, mutta silloin varovasti painoin takapäätä alas että käyttäisi takatassuja.
Takapää tuettiin edelleen ulkona tukiliinalla. Pystyi ravaamaan jo kevyesti.

12 päivää leikkauksesta oli tikkien poisto ja ensimmäinen jälkitarkastus. Leikkaushaavat olivat siistit ja kaikki näyttää hyvältä :)

1,5vko leikkauksesta

2-3vko leikkauksesta:

Aloitettiin fysioterapia. Ristiselän alueella oli nestettä kertynyt, todennäköisesti iskusta joka on eturistisiteetkin rikkonut. Etupään selän lihaksissa jumia, kulkenut niin vahvasti etupainotteisena. Hierontaa ja kevyitä jumppia kotihoito-ohjeeksi. Fysioterapeutin ohjeilla jumppaillaan kotona joka päivä 1-4 kertaa. Fysioterapeuttina toimii Nina Herpola

Aloitettiin Cartrophen-pistossarja. 

3-4vko leikkauksesta:

Jatkettiin Cartrophen-pistossarjaa ja fysioterapeutilla käyntiä kerran viikossa. 
Takapään tukiliina jätettiin ulkoillessa pois (ulkona Demi kulkee vain nurmikolla, ei jäällä eikä asfaltilla). Vesiallasterapiaa ei vielä aloitettu. 

23.2. Tuli leikkauksesta kuluneeksi 4vko ja 1kk siitä kun eturistisiteet meni poikki. Toisaalta 1kk on vasta vähän aikaa, mutta toisaalta tuntuu että aika on mennyt kuin siivillä. Tekemistä on toki paljon kun normiarki pyörii Demin kuntoutuksen lisäksi, mutta ollaan asennoiduttu Demin kuntoutukseen isolla motivaatiolla ja kaikki tuntuu rullaavan hyvin eteenpäin omalla painollaan :) Demin kanssa toimiessa noudatetaan aina erityistä varovaisuutta. Demi edistyy hyvin tasaisesti kuntoutuksessa, mutta himmaillaan Demin menoa jotta mitään takapakkia ei pääse tapahtumaan. Jumppaillaan päivittäin 1-4 kertaa fysioterapeutin ohjeiden mukaan. 4vko päästä on kontrolliröntgen, jossa toivottavasti saadaan luutuneiden polvien tulokset. 

Olen sekä Paulin että Ninan kanssa keskustellut siitä, mitä Demille mahdollisesti on tapahtunut ja merkit viittaavat siihen että Demi olisi yrittänyt hypätä sängylle kohdasta jossa ei ole ollut mattoa alla. Hyppy on epäonnistunut ja Demin takajalat ovat levinneet "Bambimaisesti" sivuille, jolloin myös selkään on tullut iskua joka on aiheuttanut nesteen kertymisen. Lisäksi polvien täysin symmetriset vauriot viittaavat tähän. Valitettavasti emme ikinä varmaksi saa tietää mitä on tapahtunut, mutta todennäköisyys bambimaiseen liukastumiseen on vammojen perusteella suurin. 
Onneksi ollaan kuitenkin jo hyvää matkaa kohti kuntoutumista ja paranemista. 

Demin tapaturma on ollut uskomattoman huonoa tuuria. Demi ei täytä mitään tyypillisen ristisidepotilaan ominaisuuksia. Näyttelymenestyksen perusteella uskallan sanoa että Demin kulmaukset eivät ole voineet kovin huonot olla, Demi ei ole ylipainoinen, Demillä ei ole ollut huono lihaskunto, Demi ei harrasta mitään repivää ja rajua (esim. agility, canicross) eikä Demillä ole tällaisessa asiassa sukurasitetta, eikä schipperke muutenkaan ole kovin yleinen ristisidepotilas. Demillä ei ole myöskään ollut mitään aiempaa vammaa takajaloissa joka olisi voinut tälle altistaa. 

Tutkimattomat ovat elämän tiet ja onneksi tästäkin selvitään ja kaikkemme annetaan kyllä että Demi tulee kuntoon :) Schipperkeksi Demi kuitenkin on verrattain vielä nuori, joten toivon mukaan edessä on vielä monen monta ihanaa vuotta tämän rakkaan pikkutytön kanssa :) 

Demi 23.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti